Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakschoonmaken.be
banner image

Dak impregneren: werkwijze en prijs

Ziet jouw dak er na vele jaren vuil en verouderd uit? Ophoping van mos, takjes, algen en schimmels kunnen je dak na verloop van tijd besmeuren. Door je dak te laten impregneren, maak je je dakpannen, leistenen of dakplaten weer volledig water- en vuilafstotend. Maar wat is dat hydrofoberen nu juist en hoe hou je je dak voor lange tijd schoon? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe mijn dak impregneren?
Impregneren van dak: prijs
Zelf impregneren of laten impregneren?
Dak laten coaten of impregneren?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom is het belangrijk om je dak te impregneren?

Nadat je jouw dak grondig hebt laten reinigen, kan je kiezen voor een extra beschermingslaag.  Door jouw dak te laten impregneren of hydrofoberen, maak je je dakbedekking meteen water- en vuilafstotend. Hierdoor kan er zich geen vuil ophopen en blijft je dak jarenlang schoon. Kortom, met zo’n impregnatie van je dak geniet je van deze voordelen:

 • Dak volledig beschermen: door een impregneermiddel op je dakbedekking aan te brengen, is je dak beter beschermd tegen allerlei weersomstandigheden.
 • Mooie uitstraling: een extra bescherming voor je dak heeft niet enkel functionele voordelen. Jouw dak zal er ook voor een lange periode netjes en mooi uitzien.
 • Geen vuilophoping en schade: de kans op mos of waterlekken is veel kleiner dankzij het vuilafstotende middel. Jouw dak blijft zo ook langer schimmelvrij.

Wil je jouw dak laten impregneren? Bescherm je dak tegen vocht, schimmel, … Kom in contact met een dakspecialist om jouw dak te reinigen en hydrofoberen. Start hier je aanvraag.

dak impregneren

 

Hoe mijn dak impregneren?

Je dak proper houden is niet zo ingewikkeld. Na een grondige reiniging laat je je dakbedekking besproeien met een impregneermiddel. Om je veiligheid te garanderen, kan je een specialist vragen om jouw dak te behandelen met zo’n transparante beschermlaag. De specialist gaat als volgt te werk:

 

 1. Voorbereidingen treffen

  Een specialist voorziet de juiste materialen en zorgt dat alles veilig kan verlopen. Na een grondige inspectie kiest de dakspecialist hoe het dak het best gereinigd en beschermd wordt met een impregneermiddel. Je kiest ook best een paar droge dagen uit om de werken in te laten plannen.

 2. Dak reinigen

  Na de voorbereidingen kan een dakspecialist het dak volledig reinigen. Afhankelijk van het type dakbedekking en de vervuilingsgraad kiest de dakreiniger de meest aangewezen reinigingstechniek. Een dakreiniging beperkt zich meestal niet alleen tot je dak zelf. Ook de dakgoten maakt zo’n vakspecialist doorgaans mee schoon.

 3. Dak impregneren

  Nu is het tijd voor de beschermingslaag. De ramen en andere dakonderdelen kan je laten afdekken, zodat ze niet in contact komen met het middel. Een expert brengt hierna het impregneermiddel op een gelijkmatige manier aan met spuitapparatuur. Als de dakbedekking is bewerkt met het middel, moet je alles goed laten drogen. Jouw dak is nu water- en vuilafstotend.

 

Impregneren dak: prijs

De prijs om een dak te impregneren varieert volgens de grootte van het dak, het type materiaal en de staat van het dak. Als je ervoor kiest om zelf je dak te impregneren, kan je wat kosten besparen. Je moet dan enkel de nodige materialen aankopen.  Voor een dakspecialist betaal je meestal per vierkante meter. Voor het reinigen en impregneren samen komt de kostprijs neer op € 15 à 30 per m² (excl. btw en incl. uitvoering):

 • Dak laten reinigen: gemiddeld € 9 à €15 per m² (excl. btw en incl. uitvoering)
 • Dak laten impregneren: gemiddeld € 5 à € 20 per m² (excl. btw en incl. uitvoering)

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw dak? Laat je adviseren door een professional en vergelijk meerdere prijsvoorstellen om je dak te impregneren. Ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat van meerdere experts via onze offertedienst.

 

dak reinigen en impregneren

 

Zelf impregneren of laten impregneren?

Voor handige doe-het-zelvers is het een haalbare klus, maar je moet zeker op een aantal zaken letten. Op een dak werken houdt risico’s in en je kan altijd schade veroorzaken. Om zeker te zijn van goed uitgevoerde werken, kan je een dakspecialist jouw dak laten reinigen en impregneren.

 

OPTIE 1: zelf dak impregneren

Je kan kiezen om zelf je dak in te spuiten als je de nodige ervaring en beschikbare tijd hebt. Zo bespaar je ook wat budget. Als je een plat dak hebt waar je makkelijk op kan, is het zeker mogelijk. Zorg er wel voor dat je op de juiste manier te werk gaat. Reinig je dak op een veilige manier en kies voor de juiste materialen:

 • Veiligheid: zorg voor een beveiliging als je op het dak gaat. Ga niet gehaast te werk en denk goed na vooraleer je iets begint. Zo bescherm je niet alleen jezelf, maar richt je ook geen onnodige schade aan.
 • Materialen: als je nog niet in het bezit bent van spuitapparatuur, zal je zo’n toestal eerst moeten aanschaffen. Je vindt op het internet genoeg informatie over de juiste materialen en middelen. Als je niet zeker bent, kan je informatie vragen aan een dakspecialist.
 • Methode: als je klaar bent om je dak te impregneren, benevel dan de gehele dakbedekking op een rustige manier. Laat het beschermmiddel goed drogen en je bent klaar met de klus.

 

OPTIE 2: dak laten impregneren

Als je niet over de juiste materialen beschikt of je wil niet op jouw dak kruipen, kan je een beroep doen op een ervaren dakspecialist. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering. Een specialist geeft je advies voor de klus en weet welke type daken je kan impregneren.  Je kan de meeste daken hydrofoberen, maar een rieten dak heeft een andere aanpak nodig dan keramische dakpannen.  Met een expert ben je zeker van de juiste bescherming en geniet je van een prachtig en proper dak.

 

Dak coaten of impregneren?

Om jouw dak optimaal te beschermen, kan je kiezen tussen 2 manieren: impregneren of coaten. De keuze voor 1 van deze beschermingsmethodes is volledig persoonlijk en hangt voornamelijk af van jouw budget. Zowel jouw dak laten impregneren als laten coaten zorgt ervoor dat het dak na de reiniging opnieuw langdurig beschermd is:

 • Dak impregneren: een impregneermiddel zal intrekken in je dakbedekking en maakt jouw dak water- en vuilafstotend. Je dak blijft er na het impregneren hetzelfde uitzien.
 • Dak coaten: met behulp van een gekleurde dakcoating geef je je dak een nieuwe frisse uitstraling en bescherm je je dakbedekking tegen vocht. De coating vormt een extra laag op je dak.

Wat is nu de beste keuze voor jouw dak?

Als je enkel je dak wil beschermen, kan dat al door het dak te laten hydrofoberen. Wil je daarentegen dat jouw dak een geheel nieuwe uitstraling krijgt? Dan kan je kiezen voor een dakcoating. De keuze is vooral afhankelijk van je budget en je persoonlijke wensen. Laat je gratis adviseren door een vakspecialist!

 

Enkele veelgestelde vragen

Weet je nog niet zeker of het de moeite is om jouw dak te impregneren? Of heb je nog enkele vragen over het proces en de voorwaarden om je dak te hydrofoberen? Hier vind je nog enkele veelgestelde vragen. • Welk impregneermiddel kan je gebruiken voor je dak?
  Bij het impregneren van je dak kan je gebruik maken van oplosmiddel-houdend impregneermiddel of waterdragend impregneermiddel. De werking van deze beide middelen is nagenoeg hetzelfde. Als je het belangrijk vindt om een vloeistof te kiezen die beter is voor het milieu, dan kan dat zeker.


 • Wanneer moet je je dak opnieuw impregneren?
  Het beste is om je dakbedekking elke 5 à 10 jaar te impregneren. Het hangt er een beetje van af welk type dak je hebt. Na verloop van tijd neemt de werking van het impregneermiddel af. Hierdoor zal het dak weer sneller vocht opnemen. Wacht daarom niet veel langer met het opnieuw aanbrengen van zo’n impregneermiddel.


 • Kan je alle soorten daken impregneren?
  Vrijwel elk type dak kan je beschermen met een impregneermiddel. Van een rieten dak tot een plat dak. Je moet daarom wel rekening houden met het soort middel. Je kan bv. een impregneermiddel gebruiken voor poreuze dakbedekkingen. Het middel zal zo beter intrekken.

 

 

Online offertes aanvragen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden om jouw dak, dakgoten of zonnepanelen te laten reinigen door een gespecialiseerde reinigingsfirma? Via onderstaand formulier vraag je vrijblijvend offertes op maat aan.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen