Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakschoonmaken.be
banner image

Schoonmaken zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen of wil je er laten plaatsen? Dan wil je uiteraard zo lang mogelijk een zo goed mogelijk rendement halen. Naast de juiste hellingshoek en oriëntatie van je zonnepanelen speelt ook het schoonmaken van je zonnepanelen daarbij een rol. Maar hoe en hoe vaak moet je nu je zonnepanelen schoonmaken? En wanneer laat je deze klus beter over aan een vakman? Je leest het allemaal in dit  artikel!

Ga snel naar:
Hoe zonnepanelen schoonmaken? 
Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?
Zonnepanelen schoonmaken prijs
Zelf zonnepanelen schoonmaken of vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

Is het schoonmaken van mijn zonnepanelen belangrijk?

Het antwoord daarop is ‘ja’! Zonnepanelen staan dag in dag uit bloot aan allerlei vormen van vervuiling: rondvliegend zand, fijnstof en atmosferisch vuil, vogelpoep, opeengehoopte bladeren en takken, … Daarom laat je ze idealiter jaarlijks schoonmaken. Zo verleng je hun levensduur, werken ze optimaal en haal je dus ook een hogere opbrengst met je zonnepanelen!

Benieuwd hoeveel jouw zonnepanelen opleveren? Bereken hier de opbrengst van je zonnepanelen.

Schoonmaken zonnepanelen

 

Hoe zonnepanelen schoonmaken?

Je begint best niet halsoverkop met het schoonmaken van je zonnepanelen. Gebruik je bv. de verkeerde materialen of producten? Dan kunnen er krassen of hardnekkige vlekken ontstaan.  Een professionele vakman gaat bij het schoonmaken van je zonnepanelen als volgt te werk:

 

STAP 1: voorbereiding

Een vakman schakelt veiligheidshalve eerst je zonnepanelen-installatie uit. Na het aanbrengen van de nodige valbescherming neemt hij eerst het grove vuil weg. Denk hierbij aan takjes, bladeren en zelfs vogelnesten. Pas daarna gaat hij over tot het schoonmaken van je zonnepanelen.

 

STAP 2: schoonmaken zonnepanelen

Het schoonmaken van de zonnepanelen doet een professional met osmosewater (gezuiverd van kalk, nitraten, zout, …). Meestal volstaat een reiniging met osmosewater om alle vuilresten doeltreffend en zonder strepen te verwijderen.  Zo zijn geen chemische producten nodig. Gaat het om erg hardnekkige vervuiling? Dan kan een vakman ook een aangepaste zonnepanelen reiniger gebruiken.

Het is mogelijk dat er hardnekkiger vuil als korstmossen achterblijft op je zonnepanelen. In dat geval borstelt een vakman dat vuil weg met een speciale borstel die geen krassen achterlaat. Hierna zijn je zonnepanelen helemaal klaar om opnieuw optimaal te presteren.

 

Wees zeker van een mooi resultaat zonder schade!
Schakel een vakman in!

Wil je zeker zijn van een optimale schoonmaak van je zonnepanelen zonder schade achteraf? Dan doe je best een beroep op de expertise van een professional. Deze weet precies waarmee hij rekening moet houden en beschikt over de nodige producten en materialen om de klus tot een goed einde te brengen. Bovendien breng je op die manier ook je eigen veiligheid niet in gevaar.

Op zoek naar een reinigingsfirma actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende reinigingsfirma’s via onze offerteservice. Start je aanvraag hier. 

 

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Een flinke regenbui volstaat niet om je zonnepanelen proper te houden. Alle vuil hoopt zich uiteindelijk op aan de rand van je zonnepanelen en blokkeert daar de zonnestralen. Het gevolg? Een verminderde opbrengst. Daarom laat je jouw zonnepanelen best jaarlijks grondig kuisen aan het begin van het voorjaar. In de lente en de zomer heb je namelijk de meeste zonuren en brengen je zonnepanelen dus het meest op.

 

Zonnepanelen schoonmaken prijs

De prijs voor het schoonmaken van je zonnepanelen is afhankelijk van de duur van de reiniging en natuurlijk ook van de grootte van je installatie. Er zijn verschillende tarieven mogelijk:

 • Totaalprijs: sommige reinigingsfirma’s werken met een totaalprijs. Je mag dan gemiddeld rekenen op € 100 à 150 (excl. btw).
 • Vaste prijs + prijs per paneel: andere professionals verkiezen een vaste startprijs van € 40 à 50 (excl. btw) + € 1 à 2 per zonnepaneel (excl. btw).

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn slechts richtprijzen. Ontvang je graag een prijsofferte op maat van jouw zonnepanelen-installatie? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst en kom in contact met professionals actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier. 

 

TIP: soms is een onderhoudscontract op termijn goedkoper

Het is aangeraden om bij je zonnepanelen-installateur naar een onderhoudscontract te polsen. Zo verlies je die jaarlijkse schoonmaakbeurt zeker niet uit het oog. Bovendien is een onderhoudscontract op termijn meestal goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Zo’n contract kan naast een jaarlijkse schoonmaak ook het herstel van schade, de vervanging van de omvormer, … omvatten. Vraag er zeker naar bij een installateur actief in je buurt.

 

 

zonnepanelen schoonmaken bedrijf

Zelf zonnepanelen schoonmaken of vakman inschakelen?

Is het een goed idee om zelf je zonnepanelen schoon te maken of laat je die klus beter over aan een professional? Dat hangt vooral af van jouw situatie en je persoonlijke wensen. Beide opties op een rij:

 

1. Zelf zonnepanelen schoonmaken

Liggen je zonnepanelen op een plat dak? Dan zijn die meestal vlot bereikbaar en kan je jouw zonnepanelen indien gewenst zelf schoonmaken. Je houdt best wel rekening met enkele belangrijke aandachtspunten: geen hogedrukreiniger gebruiken, investeren in een schoonmaakset op maat van zonnepanelen, bijtende schoonmaakproducten vermijden, … Anders kan je mogelijk schade toebrengen aan je zonnepanelen.

 

2. Zonnepanelen laten schoonmaken

Wil je 100% zeker zijn van een optimale, veilige schoonmaak zonder beschadigingen aan je zonnepanelen? Dan blijft het de beste keuze om een professionele reinigingsfirma in te schakelen. Zo kan je rekenen op…

 • Advies op maat: een professional vertelt je graag meer over het schoonmaken van je zonnepanelen: de frequentie, de noodzaak, het rendement,… Hij zorgt ook voor een aanpak op maat van de vervuiling op jouw panelen en onderneemt de juiste stappen wanneer hij schade ontdekt.
 • Correcte uitvoering: een vakman beschikt niet alleen over de nodige expertise, maar ook over de juiste materialen (bv. telescoopsteel met juiste borstel, osmosewater, …) en reinigingsproducten.
 • Veilige werkzaamheden: het schoonmaken van zonnepanelen gebeurt op aanzienlijke hoogte. Het is daarom cruciaal om veilig te werk te gaan. Een professional beschikt over de geschikte valbescherming en minimaliseert zo het valrisico.
 • Tussentijdse inspectie: een onderhoud is tegelijkertijd ook een tussentijdse inspectie van je zonnepanelen. Barsten in de glasplaten, aangetaste kabels, een omvormer die aan vervanging toe is, … spoor je op die manier vroegtijdig op.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar en laat je de schoonmaak van je zonnepanelen uitvoeren door een professional? Dan kan je de werken laten uitvoeren tegen het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

 

Offertes vergelijken loont!

Wist je dat je flink kan besparen door op voorhand verschillende offertes aan te vragen? Zo kan je niet alleen de verschillende kostprijzen vergelijken, maar ook uitvoeringsdata, werkwijzen,… naast elkaar leggen. Ontvang gratis 2 à 3 verschillende prijsvoorstellen van professionals actief in je buurt via onze offerteservice.

 

FAQ schoonmaken zonnepanelen

Heb je nog vragen over het schoonmaken van je zonnepanelen? Een professionele reinigingfirma geeft je graag advies op maat. Ook in het onderstaande lijstje met veelgestelde vragen vind je de nodige antwoorden: • Welke zonnepaneel reiniger gebruik ik best?
  Besluit je uiteindelijk toch om zelf je zonnepanelen te reinigen? Zorg dan voor de juiste materialen: een aangepaste, telescopische borstel, een zachte spons of doek, … Gebruik ook altijd een aangepaste zonnepanelen reiniger! Breng dus nooit een regulier schoonmaakmiddel of autoshampoo aan op je zonnepanelen. Zo doe je meer kwaad dan goed.


 • Hebben mijn zelfreinigende zonnepanelen ook een onderhoud nodig?
  Dankzij een speciale coating hebben de meeste zonnepanelen een zogenaamde ‘zelfreinigende functie’. Het klopt dat deze coating de panelen een tijdlang vuil- en waterafstotend houdt, maar na een aantal jaren is deze laag grotendeels afgesleten. Een jaarlijks onderhoud is dus nog steeds noodzakelijk met het oog op een optimale opbrengst van je zonnepanelen.


 • Wat kan ik doen om de onderhoudsintensiteit te verminderen?
  Probeer af en toe zelf eens je panelen te controleren op vuil, aanslag, uitwerpselen of een opeenhoping van takken en bladeren, … Bijvoorbeeld na de herfst of winter. Zo rem je mos- en algengroei en voorkom je dat je panelen schade ondervinden door vuilophoping. Je moet misschien je panelen nog steeds voorzien van een jaarlijks onderhoud, maar je vermindert het werk voor de vakman.


 • Hebben de plaats en hellingshoek van mijn panelen invloed op de vervuiling ervan?
  Ja. Liggen je zonnepanelen vlakbij bomen of woon je in een drukke omgeving met veel verkeer? Dan kan het vuil op je zonnepanelen hardnekkiger zijn door groene aanslag, bladeren en takjes, fijnstof en roetdeeltjes, … Ook bij een hellingshoek van 20 graden of minder hoopt het weggespoelde vuil zich makkelijker op aan de onderkant van je panelen. Ter vergelijking: de ideale hellingshoek voor zonnepanelen bedraagt ongeveer 35 graden. Je kan hierover advies op maat vragen aan een professionele reinigingsdienst.

 

Online offertes aanvragen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden om jouw dak, dakgoten of zonnepanelen te laten reinigen door een gespecialiseerde reinigingsfirma? Via onderstaand formulier vraag je vrijblijvend offertes op maat aan.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen