Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakschoonmaken.be
banner image

Schoorsteen reparatie

Weet jij wanneer jouw schoorsteen aan reparatie toe is? Doorgaans dient een schoorsteen na 25 jaar geïnspecteerd en eventueel gerepareerd te worden. Het kan gaan over loszittende voegen of kapotte bakstenen, maar een inspectie kan je ook meer duidelijkheid geven over de staat en veiligheid van jouw schoorsteen. Lees hier meer over schoorsteenreparatie, de werkwijze en de richtprijzen.

Ga snel naar:
Prijs schoorsteen reparatie
Werkwijze schoorsteen reparatie
Alternatief: schoorsteen renovatie
Offerte nodig?

 

Waarom schoorsteen repareren? 

Gemetselde schoorstenen raken in de loop der jaren aangetast door atmosferische en organische vervuiling. Algen en mossen hechten zich in het metselwerk. Hierdoor gaat het metselwerk vocht vasthouden en ontstaat er vorstschade. Het voegwerk en de afdekplaat worden poreus, waardoor er lekkages kunnen ontstaan. Een reparatie is dan noodzakelijk.

Omdat schade aan de schoorsteen vanaf de grond moeilijk waar te nemen is en omdat de schoorsteen lastig te bereiken is, wordt er vaak geen onderhoud verricht. Daarom wordt ook aangeraden om bij schoorstenen die ouder zijn dan 25 jaar een grondige inspectie te laten uitvoeren.

 

Schoorsteen reparatie

Prijs schoorsteen reparatie

De prijs van jouw schoorsteenreparatie wordt pas beslist op basis van de voorafgaande inspectie van de schoorsteen. Deze is cruciaal om een idee te hebben van de mate waarin de schoorsteen beschadigd is. Dit gaat zowel over oppervlakkig voegwerk als de kwetsbaarheid van oude bakstenen. Een inspectie kost gemiddeld tussen de € 150 – € 175 (incl. btw).

Het vervangen van kapotte voegen kost gemiddeld € 40 per m² (incl. btw) , gebroken bakstenen vervangen kost dan weer ongeveer € 12,50 per m² (incl. btw).

Na de reparatie of renovatie wordt de schoorsteen ook geïmpregneerd om deze te beschermen van inslaand vocht en vuil. Ook dit heeft een meerprijs van gemiddeld € 7 per m² (incl.  btw).

 

Werkwijze schoorsteen reparatie

Aan de renovatie gaat eerst een grondige inspectie vooraf. Dit om de zwakke punten van de schoorsteen na te gaan en om de nodige stappen te achterhalen. Vervolgens gaat de reparatie van een schoorsteen als volgt:

 • Voorbereiding: de nodige voorbereidingen worden getroffen inzake veiligheid bij werken op hoogte
 • Algemeen onderhoud: de schoorsteen krijgt eerst een algemeen onderhoud
 • Reparatie: voegen uithakken of uitslijpen, indien nodig wordt de schoorsteen gestraald en gespoeld alvorens de voegen opnieuw worden opgevuld
 • Afwerking: impregneren van de schoorsteen met een speciaal vochtwerend middel

 

Reparatie schoorsteen

Alternatief: complete renovatie schoorsteen

Een complete renovatie van de schoorsteen is noodzakelijk wanneer je merkt dat de schoorsteen niet zo goed meer doortrekt. Dit kan anders een levensgevaarlijke CO-vergiftiging veroorzaken met kans op verstikking.

 • Tuberen: Er wordt eerst een nieuwe inwendige schouwvoering geplaatst om het rookkanaal van jouw schoorsteen te herstellen.
 • Schoonmaken oude schoorsteen: onder hoge druk wordt de schoorsteen afgespoten om het loszittende vuil en voegwerk te verwijderen.
 • Herstellen: na de reiniging worden de schoorsteenvoegen en het metselwerk. Indien nodig wordt de deksteen vernieuwd.
 • Aanbrengen vochtwerende pleister: de schoorsteen wordt bezet met vochtwerende pleister en vervolgens ook gehydrofobeerd
 • Afwerking: nadien wordt de schoorsteen geschilderd en wordt de roetschuif opnieuw geplaatst bij moeilijk toegankelijke schoorstenen.

 

Prijs: de kostprijs van een totale schoorsteenrenovatie begin vanaf € 500, maar kan uiteindelijk oplopen tot € 2000 (incl. btw & plaatsing)

 

TIP: laat een vakman de klus uitvoeren

Een schoorsteen repareren, laat staan renoveren, is zeker geen klus die een doorgewinterde doe-het-zelver kan uitvoeren. Dit vergt voorzichtigheid, concentratie en vakmanschap. Daarom laat je de klus beter over aan een professionele dakwerker.  Zij beschikken over de kunde, de materialen en de certificaten om elke schoorsteen onder handen te kunnen nemen.

Benieuwd naar de kostprijs van jouw klus? Maak gebruik van het onderstaande offerteformulier om vrijblijvend offertes van erkende dakwerkers uit jouw buurt te ontvangen. Alle vakmannen die we bij Buldit hebben geselecteerd, voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. U kunt er zeker van zijn dat jouw schoorsteen bij hen in veilige handen is. De offerteservice is volledig gratis en vrijblijvend. Probeer het vandaag nog!

 

Offertes voor schoorsteenwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers