Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakschoonmaken.be
banner image

Onderhoud zonnepanelen

Heb je zonnepanelen thuis? Maar liet je die nog niet reinigen? Dan is het tijd om een onderhoud van je zonnepanelen te overwegen. Ontdek hier waarom zo’n tijdig onderhoud aangeraden is, hoeveel het kost en of het slim is om zelf deze klus uit te voeren.

Ga snel naar:
Zonnepanelen onderhoud: wat houdt het in?
Onderhoud zonnepanelen: kosten
Zelf onderhouden of vakman inschakelen?
Enkele veelgestelde vragen 
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Zonnepanelen staan dagelijks bloot aan verschillende vormen van vervuiling. Denk maar aan roetdeeltjes, fijnstof, zand, vogelpoep en gevallen bladeren. Hoopt het vuil zich langzaamaan verder op? Dan daalt onvermijdelijk het rendement van je installatie. Onderzoek wees uit dat je met een regelmatige onderhoudsbeurt tot wel 5% meer rendement kan halen. Kortom, een professioneel onderhoud heeft enkel voordelen, zowel voor de opbrengst als de levensduur van je installatie.

Onderhoud zonnepanelen nodig? Plan dan een afspraak in met een expert. Ontvang binnen enkele werkdagen gratis offertes op maat dankzij ons contactformulier. Start hier je aanvraag.

onderhoud zonnepanelen

 

Wat houdt het onderhoud van mijn zonnepanelen in?

Je zonnepanelen onderhouden verloopt in verschillende stappen. Doorgaans onderscheiden we er 2: een professionele reiniging, gevolgd door een grondige (visuele) inspectie van je installatie.

 

STAP 1: professionele reiniging zonnepanelen

Het geheim van een betrouwbare pv-installatie is een periodieke schoonmaakbeurt. En niet alleen je zonnepanelen hebben baat bij zo’n reiniging. Bepaalde soorten omvormers ook:

 • Zonnepanelen schoonmaken: een vakman poetst je panelen met aangepaste reinigingsmiddelen, bv. osmosewater (vrij van allerhande stoffen zoals kalk, nitraten, …). Blijft er toch hardnekkig vuil achter? Dan schrobt hij dit weg met een speciale borstel die geen krassen achterlaat.
 • Omvormer schoonmaken: een omvormer blijft het best stofvrij, vooral aan de luchtuitgangen. Zo worden de ventilatieroosters niet belemmerd. Het is daarom ook beter om de ruimte waarin de omvormer hangt relatief proper en stofvrij te houden.

 

STAP 2:  controle pv-installatie

Na de reinigingsbeurt onderwerpt een vakman je installatie nog eens volledig aan een visuele controle. Dit is vooral interessant om preventief problemen en storingen tegen te gaan:

 • Onderhoud zonnepanelen: gedurende de visuele controle van je zonnepanelen besteedt een vakman uitgebreid aandacht aan de montage van je installatie, de elektrische verbindingen en eventuele loshangende bekabeling. Ook corrosie, oppervlaktebeschadiging en kapotte zonnecellen worden verder onder de loep genomen.
 • Onderhoud zonnepanelen omvormer: een omvormer gaat gemiddeld zo’n 10 à 15 jaar mee. Wil je deze levensduur optimaal benutten? Dan laat je die best ook even nakijken. Een snelle controle van de omvormer bestaat doorgaans uit een visuele controle van de display en de LED’s. Daarnaast bekijkt een vakman vaak ook de batterij, de werking van interne ventilatoren, de verbinding en bedrading, … van je omvormer.

 

Vertrouw op een ervaren professional!

Lijken je zonnepanelen tegenwoordig minder energie te produceren? Dan is het tijd voor een inspectie en onderhoud! Schakel in dit geval een ervaren vakman in. Die beschikt niet alleen over de nodige kennis, maar heeft ook de juiste materialen ter beschikking om je schoonmaakbeurt professioneel uit te voeren. Zo ben je verzekerd van een eindresultaat zonder schade aan je zonnepanelen! Kom in contact met diverse experts in je buurt.

 

Onderhoud zonnepanelen: kosten

Wat zijn nu precies de gemiddelde onderhoudskosten voor zonnepanelen? Dat bepalen zowel de omvang van je zonnepanelen installatie als de duur van het onderhoud. De meeste professionals kiezen voor 1 van deze 2 methodes om een onderhoud van je zonnepanelen aan te rekenen:

 • Vaste prijs + prijs per paneel: een vaste startprijs van € 40 à 50 (excl. btw) + € 1 à 2 per zonnepaneel (excl. btw).
 • Totaalprijs: gemiddeld € 100 à 150 (excl. btw).

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen. Aan welk tarief een vakman jouw zonnepanelen onderhoud factureert, hangt samen met de firma of vakman waarmee je samenwerkt. Weet je liever op voorhand hoeveel deze klus je zal kosten? Contacteer dan diverse experts actief in je buurt.

 

TIP: overweeg een onderhoudscontract voor je zonnepanelen

Wi je verzekerd zijn van een tijdig onderhoud? Ga dan een onderhoudscontract aan met je zonnepanelen installateur. Deze contracten zijn vaak de ganse levensduur van je zonnepanelen geldig. Gedurende deze periode ben je zeker van een goede werking van je installatie en van het behalen van het vooropgestelde rendement. Hierin zit ook een dringende interventie tijdens storingen of andere problemen. Let wel, elke installateur verbindt z’n eigen voorwaarden aan een onderhoudscontract.

Interesse? Je installateur vertelt er je graag meer over.

 

zonnepanelen onderhoud

Zelf zonnepanelen onderhouden of vakman inschakelen?

Is het nu slim om het onderhoud van je zonnepanelen voor je eigen rekening te nemen? Of laat je toch beter deze klus over aan een ervaren vakman? We bekijken de voor- en nadelen van beide opties:

 

OPTIE 1: zelf zonnepanelen onderhouden

Het grootste voordeel aan zelf de handen uit de mouwen te steken? Dat je de arbeidskosten van een vakman uitspaart. Daarom voeren vele zonnepaneleneigenaars het onderhoud van hun installatie zelf uit. Zeker bij een plat dak is dat ook doorgaans geen probleem.

LET OP: gebruik je niet de juiste materialen en producten? Dan is de kans op onherstelbare schade aan je panelen reëel. Wil je graag problemen voorkomen en je onderhoud niet uit het oog verliezen? Schakel dan een ervaren vakman in…

 

OPTIE 2: onderhoud pv panelen door professional

Beschik je niet over de juiste materialen? Of weet je niet hoe je een correct zonnepanelen onderhoud uitvoert? Vertrouw dan op een professional. Zo ben je verzekerd van…

 • Professioneel onderhoud: een vakman beschikt over alle benodigde materialen voor een duurzaam onderhoud en een professionele inspectie. Wijst de visuele inspectie uit dat er een onderdeel dringend aan vervanging toe is? Dan weet een vakman waar hij de beste vervangstukken moet halen.
 • Veilig onderhoud: een vakman gebruikt niet alleen de juiste materialen en schoonmaakmiddelen, hij voert het onderhoud bovendien ook nog eens veilig uit! Een absolute must voor dakwerken. Daarvoor doet hij een beroep op valbescherming en -beveiliging.
 • Verlaagd btw-tarief: laat je je zonnepanelen reinigen  door een vakman? En is je woning meer dan 10 jaar oud? Dan betaal je zowel voor de arbeidskosten als materialen slechts 6% btw in plaats van 21%.
 • Onderhoudscontract: wil je langdurig genieten van een goede service en onderhoud van je zonnepanelen? Of moet er onverwachts een interventie plaatsvinden? Met een onderhoudscontract heb je de sleutel tot een vlotte dienstverlening in handen.

Verschillende professionals vergelijken? Dat kan! Neem contact op met 2 à 3 firma’s actief in je regio via onze gratis offerteservice. Binnen enkele werkdagen ontvang je verschillende offertes op maat. Zo kan je gericht prijzen, adviezen, uitvoertermijnen,… met elkaar vergelijken! Start hier je aanvraag.

 

FAQ: zonnepanelen en onderhoud

Heb je nog vragen omtrent het onderhoud of de reiniging van je zonnepanelen installatie? Neem dan contact op met een ervaren vakman. Die helpt je graag verder. Hieronder vind je alvast de antwoorden op enkele veelgestelde vragen:  • Hoe vaak is een onderhoud aan mijn zonnepanelen nodig?
   Idealiter laat je je zonnepanelen jaarlijks schoonmaken. Let wel, merk je een aanzienlijke daling op in je energieproductie? Dan is het tijd om een vakman in te schakelen!


  • Is een onderhoud van mijn zonnepanelen verplicht?
   Neen, er geldt geen verplichting wat betreft het onderhoud of de inspectie van je zonnepanelen. We raden een regelmatig onderhoud wel aan. Zo blijf je na al die jaren optimaal genieten van jouw zonnepanelen installatie.


  • Hoe maak ik mijn zonnepanelen sneeuwvrij?
   Sneeuw op je zonnepanelen beïnvloedt het rendement van je installatie sterk. Zijn je panelen dus bedekt onder een dikke, witte laag sneeuw? Dan kunnen je zonnecellen helemaal geen daglicht meer absorberen. In dat geval is het beter om meteen sneeuw te gaan ruimen.  Gebruik voor een dikke sneeuwlaag een zachte borstel of doek. Wees echter voorzichtig dat je de zonnecellen niet beschadigt!


  • Loont het om mijn zonnepanelen te verzekeren?
   Het verzekeren van je zonnepanelen installatie is een persoonlijke keuze en maak je vaak op basis van het investeringsbedrag, de omvang van je installatie, de risico’s die er eventueel kunnen optreden, … Een verzekering heeft natuurlijk z’n voordelen. Afhankelijk van de voorwaarden in je polis ben je verzekerd tegen brand, diefstal of ernstige beschadiging door de weersomstandigheden. Let wel, vaak is 1 van de polisvoorwaarden dat een installateur je zonnepanelen moet plaatsen.

Online offertes aanvragen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden om jouw dak, dakgoten of zonnepanelen te laten reinigen door een gespecialiseerde reinigingsfirma? Via onderstaand formulier vraag je vrijblijvend offertes op maat aan.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen