Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakschoonmaken.be
banner image

Schoorsteen onderhoud

Je schoorsteen onderhouden is ontzettend belangrijk. Zo is je rookkanaal minder vatbaar voor schouwbrand en loop je minder risico op CO-vergiftiging. Bovendien geniet je van een lagere energiefactuur omdat je schoorsteen een optimaal rendement haalt. Hoe doe je het onderhoud van je schoorsteen? Is het verplicht? Kan je zo’n schoorsteen onderhoud zelf doen of laat je het beter over aan een expert? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Hoe je schoorsteen onderhouden?
Prijs schoorsteen onderhoud
Zelf doen of expert inschakelen?
Onderhoud schoorsteen: aandachtspunten
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Is een onderhoud van je schoorsteen verplicht?

Je schoorsteen goed onderhouden is in ieder geval aangeraden, maar niet altijd verplicht. Zo maakt de Vlaamse overheid het onderscheid tussen schoorstenen die aangesloten zijn op een cv-installatie en individuele stooktoestellen:

  • Is jouw schoorsteen aangesloten op een cv-installatie? Dan is een onderhoud  door een erkende technicus of schoorsteenveger verplicht als je centraal stooktoestel werkt op vaste brandstof als hout, pellets of steenkool of op gas of stookolie (bij een vermogen vanaf 20 kW). Voor een cv op stookolie of vaste brandstof moet dat jaarlijks, voor een cv op gas 2-jaarlijks.
  • Heb je een individueel stooktoestel? Dan is het onderhoud van je schoorsteen niet verplicht. Het gaat dan over bv. olie-of gashaarden (die niet aangesloten zijn op een centrale stookinstallatie), open haarden, boilers op gas die enkel water verwarmen, … Toch is een regelmatig onderhoud nuttig om defecten te voorkomen, stookkosten te verminderen en milieuverontreiniging tegen te gaan.

Wil je graag advies van een professional over het onderhoud van je schoorsteen? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende experts. Start je aanvraag hier!

schoorsteen-onderhoud

 

Hoe je schoorsteen onderhouden?

Het onderhoud van je schoorsteen omvat meerdere werkzaamheden. Hoe zorgt een expert ervoor dat jouw rookkanaal in topvorm blijft? Enkele belangrijke taken op een rij:

  • Schoorsteen vegen: als je met stookolie, hout of steenkool verwarmt, hopen zich in de schoorsteen roet- of teerafzettingen op die vuur kunnen vatten. Door de schoorsteen te vegen, kan je deze verwijderen en is je schoorsteen dus minder vatbaar voor schouwbrand.
  • Daklood controleren: daklood kan barstjes of scheurtjes vertonen. Door regelmatig te controleren of alles nog intact is, kan je lekkages en dus ook vochtproblemen voorkomen. Je kan daklood repareren met loodstickers of de loodslabben vervangen.
  • Andere: naast het daklood en de schoorsteen zelf zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden en te controleren op mogelijke beschadigingen. Denk maar aan de bakstenen rond de schouw, het voegwerk, roostertjes, …

 

Prijs schoorsteen onderhoud

De prijs voor het onderhoud van je schoorsteen varieert tussen 60 à 100 euro (excl. btw). De exacte prijs hangt af van een aantal factoren zoals het aantal rookkanalen, vervoerskosten, bijkomende werken als camera-inspectie, verwijderen van vogelnestjes, … Wil je jaarlijks je schoorsteen onderhouden? Dan kan je ook een onderhoudscontract aangaan om de kosten per onderhoud te drukken.

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor het onderhoud van je schoorsteen? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende schoorsteenvegers in jouw buurt.

 

onderhoud schoorsteen dakwerker

 

Zelf doen of expert inschakelen?

Je mag het onderhoud van je schoorsteen enkel zelf uitvoeren als het niet verplicht is. Is het in jouw geval wel verplicht? Dan moet je het onderhoud laten uitvoeren door een erkend technicus of een schoorsteenveger. Hieronder wegen we kort de twee opties af:

 

1. Zelf schoorsteen onderhouden

Hoewel het absoluut niet aangeraden is, mag je het onderhoud van je schoorsteen zelf doen als het niet verplicht is. Uiteraard is het goedkoper om het zelf te doen, maar het is ook veel gevaarlijker. Vaak beschik je niet over het juiste materiaal om je te beschermen of om de klus uit te voeren. Kies je er toch voor om je schoorsteen zelf te onderhouden? Dan veeg je best van beneden naar boven of gebruik je een reinigingsblok.

 

2. Expert inschakelen

Is het onderhoud van je schoorsteen verplicht? Dan moet je een erkende technicus of een schoorsteenveger inschakelen. Los van de verplichting is het in ieder geval aangeraden om je schoorsteen te laten onderhouden door een professional. Een expert neemt namelijk de nodige beschermingsmaatregelen en beschikt over het juiste materiaal om de klus op een professionele manier uit te voeren.

TIP: ben je op zoek naar een erkende technicus of een schoorsteenveger voor het onderhoud van jouw schoorsteen? Vraag hier dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende experts.

 

Onderhoud schoorsteen: aandachtspunten

Laat je je schoorsteen onderhouden? Dan hou je best met een aantal factoren rekening. We sommen enkele belangrijke aandachtspunten even op:

  • Huurder-verhuurder: als huurder ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van de schoorsteen. Maar bij gebreken en herstellingen is het aan de eigenaar om deze aan te pakken. Je kijkt best ook je huurcontract of brandverzekeringspolis na. Soms staan daar bepaalde verplichtingen in over schoorsteenonderhoud.
  • Door wie: als het verplicht is om je schoorsteen te reinigen, mag dat enkel gebeuren door een erkende technicus of een schoorsteenveger. Een erkend technicus kan ook het onderhoud van de verwarmingsinstallatie uitvoeren, terwijl een schoorsteenveger enkel de schoorsteen mag reinigen.
  • Reinigingsattest: na het onderhoud krijg je een reinigingsattest met onder andere maatregelen om eventuele tekortkomingen weg te werken. Bovendien is de kans groter dat de verzekering bij schouwbrand tussenkomt als je een reinigingsattest van een erkende technicus of schoorsteenveger kan voorleggen.
  • Frequentie: voor een schoorsteen die aangesloten is op een cv-installatie op stookolie of vaste brandstof moet een onderhoud jaarlijks. Voor een cv-installatie op gas gaat het om een verplicht tweejaarlijks onderhoud. Is er geen onderhoudsverplichting? Dan blijft 1 schoorsteenonderhoud per jaar aangeraden.

 

Laat je schoorsteen onderhouden door een professional!

Je mag je schoorsteen in bepaalde gevallen zelf onderhouden, maar het is aangeraden om de klus over te laten aan een erkende technicus of een schoorsteenveger. Wil je de beste garantie op een correcte prijs? Dan leg je best een aantal offertes naast elkaar. Op die manier kan je prijzen, uitvoeringstermijnen en andere kostenposten vergelijken.

Op zoek naar een erkende technicus of schoorsteenveger in jouw buurt? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende experts via onze offerteservice:

 

 

Offertes voor schoorsteenwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende schoorsteenvegers