Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakschoonmaken.be
banner image

Schoorsteen vervangen

Weet jij wanneer jouw schoorsteen aan vervanging toe is? Schoorstenen die meer dan 25 jaar oud zijn, laat je best eens inspecteren. Misschien moeten er wel grondige renovatiewerken plaatsvinden om de veiligheid van de schoorsteen opnieuw te garanderen. Lees hier meer over het vervangen of renoveren van schoorstenen. In dit artikel geven we je ook enkele richtprijzen mee.

Ga snel naar:
Prijs schoorsteen vervangen
Werkwijze schoorsteen vervangen
Offerte nodig?

 

Waarom schoorsteen vervangen?

Jarenlange atmosferische en organische vervuiling tast jouw gemetselde schoorsteen aan. Hierdoor gaat het metselwerk vocht vasthouden en ontstaan er bij vriesweer barsten en vorstschade. Het voegwerk en de afdekplaat worden poreus, waardoor er lekkages ontstaan. Een schoorsteen die niet goed meer doortrekt is ook aan renovatie toe, wat ernstige gevolgen kan hebben zoals CO-vergiftiging of schoorsteenbrand.

Omdat schade aan de schoorsteen vanaf beneden moeilijk is waar te nemen en omdat de schoorsteen lastig bereikbaar is, wordt er vaak geen onderhoud verricht. Bij schoorstenen die ouder zijn dan 25 jaar raden wij aan een inspectie te laten uitvoeren.

schoorsteen renoveren

 

Prijs schoorsteen renoveren

De prijs van jouw schoorsteenreparatie wordt pas beslist op basis van de voorafgaande inspectie van de schoorsteen. Deze is cruciaal om een idee te hebben van de mate waarin de schoorsteen beschadigd is. Dit gaat zowel over oppervlakkig voegwerk als de kwetsbaarheid van oude bakstenen. Een inspectie kost gemiddeld tussen de € 150 – € 175 (incl. btw).

Het vervangen van kapotte voegen kost ongeveer € 40 per m² (incl. btw) , gebroken bakstenen vervangen kost dan weer bij benadering € 12,50 per m² (incl. btw)  en het impregeneren van de schoorsteen kost gemiddeld € 7 per m² (incl.  btw).

Een schoorsteenrenovatie begint doorgaans vanaf € 500, maar kan oplopen tot wel € 2.000 (incl. btw & plaatsing) afhankelijk van de uit te voeren werken.

 

Let op: dit zijn richtprijzen. Het is interessanter om een ervaren dakwerker te laten langskomen die de huidige staat van jouw schoorsteen vaststelt. Op basis van deze inspectie maakt hij een offerte op met de broodnodige ingrepen die tijdens de renovatiewerken moeten worden uitgevoerd. Contacteer enkele vakmannen en vergelijk offertes om een duidelijk beeld van de totaalprijs te verkrijgen. Maak vrijblijvend gebruik van onze gratis offerteservice.


Werkwijze schoorsteen vervangen

Renoveren schoorsteen

Er zijn twee manieren om een schoorsteen te vervangen of te renoveren: renovatie van buitenaf of van binnenuit.

 

Schoorsteen renoveren van buitenaf

De mogelijkheden voor schoorsteenrenovatie van buitenaf zijn de volgende:

 • Herstellen van voegwerk: poreuze voegen worden uitgefreesd en opgevuld, losse voegen worden hersteld.
 • Schoorsteen impregneren: een waterafstotende coating wordt op de schoorsteen aangebracht. Hierdoor wordt poreus voegwerk voorkomen.
 • Plaatsen van roetschuif: een roetschuif of roetluik wordt aangebracht in het schouwkanaal van schoorstenen die moeilijk toegankelijk zijn.
 • Vernieuwen van deksteen: de dekplaat van de schoorsteen kan vernieuwd worden door bijvoorbeeld een kunststof exemplaar. Dit verkleint het risico op insijpelend vocht.
 • Schoorsteenkap plaatsen: deze weert inslaande regen en voorkomt dat vogels hun nesten in de schouw bouwen.
 • Schoorsteen bezetten: pleisterwerk wordt aan de buitenkant van de schoorsteen geplaatst en vormt zo een waterdichte laag. Deze kan desgewenst geschilderd worden.

 

Schoorsteen renoveren van binnenuit

Bij een renovatie van binnenuit ofwel ’tuberen’ wordt een volledig nieuw rookkanaal geplaatst.

 • Enkelwandig tuberen: in de bestaande schoorsteen wordt een inox buis aangebracht. Hierdoor vermijd je ophoping van vuil, is de afvoer van rook opnieuw optimaal en kan de rook niet terugslaan in de woning.
 • Dubbelwandig tuberen: aan de buitenzijde van de gevel wordt een nieuw schoorsteenkanaal in inox bevestigd. Deze is aangesloten op jouw verwarmingstoestel. Op deze manier verlies je geen ruimte in jouw woning.
 • Intern tuberen: intern tuberen verandert niets aan het uitzicht van jouw woning en vereist geen hak- of breekwerk.

 

TIP: Vertrouw op de expertise van een vakman

Is jouw schoorsteen ouder dan 25 jaar en wil je een inspectie laten uitvoeren? Wil je ze misschien laten repareren? Of heb je het gevoel dat de schoorsteen niet goed meer werkt en wil je een koolstofmonoxidevergiftiging vermijden? Je doet er sowieso goed aan om een vakman in te schakelen voor deze klus. Hij beschikt over de juiste expertise en middelen om jouw schoorsteen te inspecteren en te renoveren. Bovendien is hij getraind om veilig op grote hoogtes te werk te gaan. Kortom, zij  beschikken over het vakmanschap, de materialen en de certificaten om elke schoorsteen onder handen te kunnen nemen.

Een vakman inschakelen? dat kan! Vul het onderstaande offerteformulier zo gedetailleerd mogelijk in en ontvang binnen enkele werkdagen offertes van vakmannen uit jouw buurt.

 

Offertes voor schoorsteenwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers